Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτιστική Πρόταση συνέργειας Δήμου Νάξου - Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΥΠΠΟΑ – Συλλογικοτήτων – Πολιτιστικών Ομάδων Πολιτών.


Του Μιχάλη Φραγκίσκου
Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

 Η πολιτιστική ανάπτυξη της Νάξου και των νησιών, σχετίζεται πρώτιστα με την επανένταξη των κατοίκων στο ιστορικό τους περιβάλλον, τη δημιουργική συνέχιση  του πολιτισμού του και την αφομοίωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το πλούσιο ιστορικό απόθεμα της Νάξου, των νησιών και ο λαϊκός μας πολιτισμός με την αναγνωρισμένη παγκόσμια αξία τους, θα αποτελέσουν πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και βασικό στοιχείο του οράματος για  ένα νέο Δήμο Νάξου & Μ.Κ.
Η προφανής αξιοποίησή του πολιτισμού από τον τουρισμό δεν είναι το κύριο ζητούμενο. Είναι η ενεργή συμμετοχή του δημότη, που θα ισχυροποιήσει την τοπική του ταυτότητα και τη συνείδηση της συνέχειας στον ιστορικό χώρο που ζει.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος μας και η πρέπει να αποκτήσουν ολοκληρωμένη πολιτιστική πολιτική, καθορίζοντας στρατηγικούς στόχους, πρόγραμμα και  επιμέρους άξονες δράσης, τα μέσα και τους τρόπους, με γνώμονα την διάχυση του πολιτισμού σε όλο το χώρο των νησιών. Η συνεργασία σε όλα τας στάδια, οι συνέργειες πρώτιστα μεταξύ τους, με τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, το ΥΠΠΟΑ, Νομικά Πρόσωπα, συλλογικότητες, ΚΥΝΣΕΠ και πολίτες, είναι αναγκαία συνθήκη για την προώθηση και υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής στο χώρο του Δήμου Νάξου.
Παρακάτω προτείνονται για συζήτηση, μια σειρά από κεντρικά μέτρα και εξειδικευμένες δράσεις στην κατεύθυνση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου πολιτιστικού σχεδίου. Πολλές από αυτές δεν απαιτούν ιδιαίτερες χρηματοδοτήσεις αλλά απλή διάθεση στήριξης, συνεννόησης και συντονισμό φορέων. Οι αποκαταστάσεις μνημείων, κτηρίων, εγκαταστάσεων, πολιτιστικές υποδομές, εξοπλισμοί, αναπλάσεις αστικών χώρων και τοπίων, μεγάλες άυλες δράσεις, μπορούν να προωθηθούν με συνέργειες του Δήμου - ΥΠΠΟΑ - Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΝΠ, με σκοπό την ένταξη τους σε περιφερειακά και ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Μέτρα-Δράσεις

Η οργάνωση, αξιοποίηση, αναβάθμιση και λειτουργία όλων των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου. Δημιουργία δικτύου και συνεργειών των δημοτικών, περιφερειακών, κρατικών (ΥΠΠΟΑ), άλλων ΝΠ, συλλογικών και ιδιωτικών φορέων πολιτισμού.
Αναβάθμιση του πολιτιστικού κέντρου της σχολής Ουρσουλινών με τμήματα καλλιτεχνικής, πνευματικής  δημιουργίας, ειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να γίνει τόπος σύγχρονης δημιουργίας και γνήσιας έκφρασης της ιστορικής πολιτιστικής μας συνέχειας.
Αναβάθμιση των πολιτιστικών κτηριακών υποδομών των χωριών, σε ζωντανά λειτουργικά και ανοικτά πολιτιστικά κέντρα,  με την ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Στέγαση και υποστήριξη συλλόγων και ομάδων. Ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής και του προσωπικού.
Αξιοποίηση του Μουσείου Ι. Καμπανέλη ως πανελλήνιο κέντρο θεατρικής γραφής και παιδείας. Επανένταξη του αμφιθεάτρου Ι. Καμπανέλης στη ζωή του Δήμου.
Ειδικότερη συνεργασία με την Καθολική Μητρόπολη, για την ένταξη των πλούσιων υποδομών της, πολιτιστικό κέντρο Κ.Μ., μοναστήρι της Αγίας Ούρσουλας, ιστορικές εκκλησίες εντός και εκτός κάστρου στο δίκτυο υποδομών του δήμου.
Δημιουργία πολιτιστικών δομών στις γειτονιές της πόλης, ειδικά στέκια για παιδιά, νεολαία,  συνταξιούχους, μετανάστες, ευρωπαίους πολίτες. Αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων που αποκαθίστανται. 
Δημιουργία ανοικτού αμφιθεάτρου στη Χώρα, συναυλιακός χώρος προς τιμή των Strauss. Εξέταση δυνατότητας επέκτασης του χώρου στον Άγιο Μηνά.
Δημιουργία πρότυπου συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου.
Λειτουργία των Δημοτικών βιβλιοθηκών,  ίδρυση παραρτημάτων στα χωριά και δικτύου με ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων όλων των βιβλίων.

Ενθάρρυνση της ζωντανής συνέχισης του λαϊκού πολιτισμού, με ενίσχυση τοπικών σχημάτων ελεύθερης δημιουργίας, μουσικών-χορευτικών, χειροτεχνικών συνεταιρισμών.
Κατανομή ενισχύσεων στους συλλόγους, πολιτιστικές ομάδες με υψηλή πολιτιστική δράση και αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.
Δημιουργία Μουσικού σχολείου για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας.
Αξιοποίηση του ήδη καταγραμμένου παραδοσιακού λαογραφικού υλικού (παραδοσιακή μουσική, ποίηση, χορός κτλ) και συλλογή νέου, με ψηφιοποίηση, δημιουργία προϊόντων πολυμέσων και ντοκιμαντέρ.
Ενίσχυση γυναικείων συνεταιρισμών παραδοσιακής υφαντικής τέχνης.
Ενίσχυση παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, μαρμαροτεχνίας, καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής τέχνης, μεταλλοτεχνίας, κατασκευής μουσικών οργάνων, ξυλοναυπηγικής, ραφής διχτυών.
Δημιουργία θεσμών μαθητείας τεχνών του λαϊκού πολιτισμού της Νάξου/νησιών, με σεμινάρια σε νέους.
Ένταξη των λαϊκών πνευστών του Κυκλάδων (Αιγαίου) στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Ετήσιοι διαγωνισμοί παραδοσιακών τεχνών, μουσικής και ποίησης
Καταγραφή οργανοπαικτών, μουσικών, παραδοσιακών τεχνιτών, πιστοποίηση  και ενίσχυση τους.

Επαφή των δημοτών, ιδιαίτερα των απομονωμένων περιοχών, με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Προώθηση των Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών.
Στήριξη του «Φεστιβάλ Νάξου-Πύργος Μπαζαίου»,  «Κυκλαδία», «Ελαιόλιθο» κτλ
Σύγχρονες Μουσικές-Θεατρικές παραστάσεις σε χωριά
Επιδότηση Θιάσων, Κινηματογραφικής Λέσχης, Φεστιβάλ και συναντήσεων.
Ενίσχυση και υποστήριξη θεσμών ανταλλαγής διαμονής καλλιτεχνών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Παρακολούθηση από τηλεμετάδοση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων από το κεντρικούς πολιτιστικούς φορείς. (Εθνικό Θέατρο κτλ)
Στήριξη της φιλαρμονικής με συχνές παρουσίες και στα χωριά. Επέκταση ρεπερτορίου πέρα των παρελάσεων. Συμμετοχή και φιλοξενία  ευρωπαϊκών φεστιβάλ  δημοτικών φιλαρμονικών.
Στήριξη της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών που προβάλουν την ιστορία και το τοπίο της Νάξου. 

Στήριξη, ενίσχυση και προβολή των ετήσιων θεματικών πολιτιστικών εκδηλώσεων-συναντήσεων ευρείας κλίμακας, όλων των Ναξιωτών/νησιωτών και συλλογική παραγωγή πολιτιστικών γεγονότων.
Χρηματοδότηση πολιτιστικών συναντήσεων τοπικής και ευρείας κλίμακας.
Επιχορήγηση Συλλόγων και Φορέων για τη συμμετοχή τους σε τοπικές, κοινές κυκλαδικές, εθνικές, διεθνείς δράσεις.
Στήριξη των αποκριάτικών ζωντανών εθίμων, νεώτερων διονυσιακών εκδηλώσεων  και θρησκευτικών επετειακών πανηγυριών.  
Ετήσιος θεσμός πολιτιστικού χωριού. Συνεργασία με συλλόγους της Αθήνας.
Επιχορήγηση ετήσιας συνάντησης λαϊκών οργανοπαιχτών και άλλων καλλιτεχνικών συναντήσεων (θεατρικών, εικαστικών, μουσικών κτλ)
Χρηματοδότηση πολιτιστικών συναντήσεων, παραδοσιακής μουσικής, εικαστικών, αγροδιατροφικών (Φάβα Σχοινούσας, γιορτή ψαρά, αγροτικά Σαγκρί) κτλ
Ετήσια διοργάνωση διεθνούς μουσικής συνάντησης.
Αξιοποίηση μνημείων για τη διοργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων σε ασφαλή χώρο, στο πρότυπο της «Πανσελήνου του Αυγούστου». Αξιοποίηση του Ναού του Απόλλωνα και του θαλάσσιου περίγυρου του, με βάση το μύθο της Αριάδνης.
Ετήσια Πανναξιακή εορτή προϊόντων της γης στο Ναό της «Δήμητρας και Κόρης».
Ενίσχυση Θεατρικών ομάδων, σχολικών πολιτιστικών ομάδων, βυζαντινών και άλλων χορωδιών, ομάδων κτλ.
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την πανελλαδική διάχυση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή, προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ανταλλαγής πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ συλλόγων, θιάσων, συγκροτημάτων.
Δημιουργίας μουσικής ψηφιακής βάσης  δεδομένων παραδοσιακών τραγουδιών. Ένταξη σε μουσική σύγχρονη πλατφόρμα διανομής τραγουδιών.
Ψηφιακή αφήγηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Δημιουργία διαδικτυακού τόπου, ημερολογιακού προγράμματος όλων των Ναξιακών και Κυκλαδίτικών εκδηλώσεων με σχετικές πληροφορίες
Ψηφιακή πληροφόρηση για αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, με προσφορά της δυνατότητας τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες να προγραμματίζουν τη συμμετοχή τους σε αυτές. 

Δημιουργία και λειτουργία τοπικών και θεματικών μουσείων στα νησιά, στη Χώρα και τα χωριά. Δημιουργία δικτύου μουσείων.
Ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της νησίδας μουσείων στο Κάστρο Νάξου – Κυκλαδικού Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό, Βυζαντινό.
Λειτουργία του υπαίθριου αρχαιολογικού μουσείου στη Μητρόπολη. Οργάνωση χώρου Ναού Απόλλωνα. Ανάδειξη στον Απόλλωνα του χώρου των λατομείων και του κούρου.
Λειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής Κουφονησίων.
Ίδρυση μουσείου τοπικής αγροτικής ιστορίας σε κτήριο του ΚΕΓΕ και στο περιβάλλοντα χώρο.
Λειτουργία μουσείου Σμύριδας στη Κόρωνο Νάξου.
Μουσείο Λατόμων στο Κινήδαρο, Κτηνοτροφών στο Φιλώτι,
Λειτουργία των Λαογραφικών σε Αγερσανί-Τρίποδες-Σαγκρί, ιστορίας και πολιτισμού στη Κωμιακή.
Αξιοποίηση Μουσείου Καμπανέλη με ανάδειξη του έργου του.
Λειτουργία εκκλησιαστικών μουσείων (Μητροπόλεις, Τραγαία)
Ενθάρρυνση δημιουργίας δημοτικών - ιδιωτικών πιστοποιημένων θεματικών μουσείων.
Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, αξιοποίηση των συλλογών Απεράθου και Καθολικής Μητρόπολης.
Πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλα τα μουσεία και ιστορικούς χώρους.
Εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων μουσείων και μουσειακών συλλογών των χωριών και νησιών, στην νέα ψηφιακή εποχή.
Αναμόρφωση του καθεστώτος και πιστοποίηση δημοτικών Μουσείων Απεράθου.
Σύγχρονη προβολή με καινοτομία στην ψηφιακή, επί τόπου και διαδικτυακή ξενάγηση στα μνημεία και μουσεία. Ειδικά για παιδιά και ΑΜΕΑ. 
Μέριμνα του Δήμου για έγκαιρη στελέχωση όλων των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με φύλακες ώστε να είναι ανοικτοί τις περισσότερες ώρες.

Προώθηση της αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων (προϊστορικών, αρχαϊκών, βυζαντινών, ενετικών, μεταβυζαντινών, νεωτέρων) μέσα από το έργο του ΥΠΠΟΑ. Αποκατάσταση συνόλων και ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων.
Αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Κέρου, Δασκαλιού, και ανάδειξή τους ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού (Κορφάρι Αμυγδαλιών) του Πανόρμου Νάξου και του Μυκηναϊκού τάφου στη Κωμιακή.
Ανάδειξη των  Αρχαίων Λατομείων μαρμάρου, των κούρων και του οικισμού λατόμων στο Φλεριό ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς μεταλλευτικής και πλαστικής τέχνης.
Ανάδειξη του αρχαϊκού υδραγωγείου, της στοάς και ιδιαίτερα της κατάληξης του στη Φουντάνα και  στο πλυσταριό της Γρόττας. 
Επανεκκίνηση της αναστήλωσης του ελληνιστικού πύργου Χειμάρρου.
Παρακολούθηση και υποστήριξη της αποκατάστασης Βυζαντινών ναών Νάξου.
Δημιουργία Βυζαντινού Δικτύου-Πάρκου Νάξου και ένταξη του στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Ένταξη της αποκατάστασης του Άγιου Μάμα-Παναγίας και Επισκοπής στο έργο του φράγματος Τσικαλαριου.
Προώθηση των ανασκαφών και αναστήλωση τμημάτων του Κάστρου Απαλίρου, του Απάνω Κάστρου, και του κάστρου του Καλογέρου στον Απόλλωνα.
Αναστήλωση της κατεδαφισμένης Βρύσης Αγά ως μοναδικού μνημείου της οθωμανικής περιόδου.
Αποκατάσταση μεγάρου Καθολικών Μοναστικών Ταγμάτων (Ιησουιτών - Λαζαριστών - Σαλεσιανών) στα Καλαμίτσια σε συνεργασία με το σωματείο Τ.Σ..
Απόκτηση από τον Δήμο εγκαταλειμμένων Ενετικών Πύργων ή Μοναστηριών και αποκατάσταση τους.
Αποκατάσταση του βιομηχανικού μνημείου της Νεώτερης Ελλάδας, εναερίου σιδηροδρόμου μεταφοράς σμύριδας, εγκαταστάσεων φόρτωσης στα πλοία και στοών εξόρυξης σμύριδας σε συνεργασία με το ΕΜΠ.
Αρχιτεκτονικός φωτισμός των μνημείων.
Υποστήριξη των διεθνών αρχαιολογικών αποστολών στη Κέρο, Κάστρο Απαλίρου, Στελίδα.
Συνεργασία με ΥΠΠΟΑ, UNESCO, Ελληνική εταιρεία Π. & Π, Monumenta κτλ.
Θεσμοθέτηση της εθελοντικής προσφοράς της τοπικής κοινωνίας μέσα από συλλογικότητες της στην αξιοποίηση των μνημείων.    
Δημιουργία πολιτιστικών δρόμων και πεζοπόρων διαδρομών που ενώνουν μνημεία διαφορετικών εποχών.
Εκπόνηση μελετών και εντάξεις μνημείων που χρήζουν επισκευών ή/και αποκαταστάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας.

Αποκατάσταση παλαιών ιστορικών διατηρητέων κτηρίων από τον Δήμο με απόδοση νέων ζωντανών χρήσεων πολιτιστικών ή δημοτικών υπηρεσιών. Αποκατάσταση αρχιτεκτονικών συνόλων, παραδοσιακών οικισμών και παραγωγικών εγκαταστάσεων βιοτεχνικών, προβιομηχανικών.
Απόκτηση και αποκατάσταση κτηρίων στο Μπούργο (Παλιά Χώρα), στ΄Απεράθου, Τραγαία, Φιλώτι κτλ.
Αποκατάσταση κτηρίων Αλληλοδιδακτικού Σχολείου-Παλαιού Γυμνασίου Τραγαίας και μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο.
Αποκατάσταση τριών κτιρίων υπηρεσίας σμύριδας στη Μουτσούνα Νάξου.
Αποκατάσταση παλαιών λατομείων με τη μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού, ανοικτών θεάτρων (Μπολιμπάς μελέτη ΕΜΠ κ.α.).
Εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων επιδότησης ιδιωτών για το μεγάλο κόστος αποκατάστασης κτιρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς.
Αποκατάσταση συγκροτημάτων μητάτων στο λιβάδι και στην ορεινή Νάξο.
Συντήρηση και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και πετρόχτιστων αντιστηρίξεων δρόμων. 
Αποδοχή από τον Δήμο των προς απόσυρση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, αντί της καταστροφής τους.
Ανάδειξη και συντήρηση παραδοσιακών παραγωγικών εγκαταστάσεων (ανεμόμυλων, νερόμυλων, ελαιοτριβείων, τυροκομείων, φούρνων, αλωνιών, ληνών (πατητήρια), πηγαδιών-α(γ)ω(γ)ών-δεξαμενών, καρνάγιων, ξύλινων σκαφών).
Ανάδειξη μιας ασφαλούς στοάς σμυριδωρυχείων στη Κόρωνο, του εξοπλισμού εξόρυξης-μεταφοράς και του τρόπου εργασίας.
Εξέταση δυνατότητας αποκατάστασης του εγκαταλειμμένου οικισμού στις Σίφωνες, συγκροτημάτων στις Ατσιπάπη με συμμετοχή του Δήμου.
Διατήρηση χαρακτηριστικών ταφικών μνημείων στα παλιά νεκροταφεία της Χώρας.

Ένταξη ιστορικών στοιχείων, μνημείων στη ζωή της Χώρας και χωριών. Αισθητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, με αποκαταστάσεις στη Χώρα και χωριά.
Ανάδειξη της παλιά αγοράς στη Χώρα και σύνδεση της με την αρχαία αγορά. Σημάνσεις. Επαναλειτουργία καταστημάτων και παραδοσιακών επαγγελμάτων στη παλιά Χώρα.
Ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής συνεχούς κατοίκησης  7.000 χρόνων της Χώρας, από Κοκκινόβραχο, Γρόττα ως  Φουντάνα.
Ανάδειξη του Ενετικού Κάστρου και των μνημειακών στοιχείων του. Σημάνσεις «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κάστρο». Συμβατικές και ψηφιακές.
Πρόσβαση ΑΜΕΑ στο Κάστρο με τον ανελκυστήρα της καθολικής εκκλησίας όλο τον χρόνο με έξοδα του δήμου.
Ενοποίηση της αυλής του Α’ δημοτικού της Χώρας με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Γρόττας, με αποκάλυψη μέρους ανασκαφής της αρχαίας πόλης και αποκατάσταση του παλιού κτηρίου του δημοτικού.
Διατήρηση της ιστορικής μνήμης γεγονότων μέσα από την ανάδειξη αντίστοιχων μνημείων (Απεράθου 1917, τοίχος Αγίας Ούρσουλας που φέρει τις οβίδες του ΕΛΑΣ από τη μάχη της Νάξου 1944 και τάφοι των μαχητών, δολοφονία Μανδηλαρά)
Χάραξη ιστορικών διαδρομών στη Παλιά Χώρα και στα παραδοσιακά χωριά. Καθορισμός ιστορικών περιπάτων.
Ανοιχτές εκκλησίες στη παλιά Χώρα και χωριά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.    
Αισθητική ανάπλαση παραλιακής ζώνης και στενών στη Χώρα. Αποκατάσταση όψεων παραλιακών κτιρίων.
Απομάκρυνση αντιαισθητικών στοιχείων, επιγραφών, διαφημίσεων, νάιλον, νησιωτικών απομιμήσεων, αυθαιρέτων κτλ από την παλιά Χώρα και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Ένταξη της μικρής προβλήτας, της εργασίας των ψαράδων στη ζωή της πόλης.
Υπογειοποίηση εναέριων δικτύων της ΔΕΗ, μετασχηματιστών κτλ στη Χώρα και παραδοσιακούς οικισμούς.
Σε οικισμούς αναπλάσεις αρχιτεκτονικών συνόλων, κτηρίων, πλατιών, καλντερημιών, εκκλησιών, ανεμομύλων, πλησταριών κτλ. Δημιουργία καλαίσθητων χώρων κοινωνικής συνάντησης (πλάτσες,  αυλές εκκλησιών, παραλία κτλ)
Προστασία ιστορικών τοπωνυμίων (Μπούργος, Νιό Χωριό, Προσφυγικά κτλ),  επαναφορά της χρήσης τους και νέα ονοματοθεσία των οδών της πόλης.
Καταγραφή  τοπωνυμίων των χωριών, της υπαίθρου και θαλάσσιων χώρων.
Τοποθέτηση σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους έργων πλαστικής τέχνης.

Προστασία και αξιοποίηση πολιτιστικών τοπίων, γεωτόπων, σπηλαίων, μονοπατιών, αναβαθμίδων για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς σκοπούς.
Ανάδειξη γεώτοπων στην ορεινή και πεδινή Νάξο.
Συντήρηση και ανάδειξη των αναβαθμίδων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ναξιώτικου τοπίου με αξιοποίηση της τέχνης της ξερολιθιάς.
Πιστοποίηση των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών του περιηγητικού δικτύου των Κυκλάδων ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος. Ανάληψη της συντήρησης τους από το Δήμο.
Ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων ακτών και γεωλογικών σχηματισμών, αμμοθινών σε Νάξο και Κουφονήσι.
Ανάδειξη σπηλαίων Νάξου και Ηρακλειάς με προτεραιότητα στο σπήλαιο του Ζα το οποίο αποτελεί ισχυρό τοπόσημο που συνδέει τη μυθολογία με το παρόν.
Προστασία των βουνοκορφών από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των παράλληλων έργων. Πολιτιστική αποκατάσταση των λατομείων στα βουνά. 
Συνεργασία με Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα.

Θεσμική προστασία μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων, παραδοσιακών οικισμών, παραδοσιακών παραγωγικών εγκαταστάσεων και του άυλου λαϊκού πολιτισμού.
Έγκαιρη θεσμοθέτηση της προστασίας μνημείων ή περιοχών που επηρεάζονται από τα νέα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας.
Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας πάνω στο θέμα της  διαχείρισης βυζαντινών ναών. Προστασία ναών από ιερείς και επιτρόπους από βίαιες επεμβάσεις.   
Απλοποίηση της νομοθεσίας του ΥΠΠΟ για την λειτουργία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Η περισσότερο λειτουργική και ευέλικτη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού σε πολεοδομικά ζητήματα, ζητήματα αδειών καταστημάτων.
Κήρυξη διατηρητέων ιστορικών κτηρίων, μονοπατιών, γεφυριών, παραδοσιακών παραγωγικών εγκαταστάσεων
Νομική προστασία του άυλου λαϊκού μας πολιτισμού (σκοποί, τραγούδια, ποίηση, χοροί, ιστορικών ονομάτων, συμβόλων κτλ) από ανεξέλεγκτη εμπορική χρήση και εκμετάλλευση. Κατοχύρωση των συλλογικών κληρονομικών πνευματικών δικαιωμάτων.
Κήρυξη ως διατηρητέου μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, του μέρους του τείχους του κάστρου Νάξου (τοίχος Αγίας Ούρσουλας) που φέρει τις οβίδες του ΕΛΑΣ από τη μάχη απελευθέρωσης της Νάξου, καθώς και τα σημεία που σκοτώθηκαν οι δύο μαχητές (τάφοι).

Δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου τεκμηρίωσης Ιστορίας και Κέντρου έρευνας Λαογραφίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα.
Ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου - μεταπτυχιακού τμήματος αρχαιολογίας (ένταξη στο INTEREG  μαζί με αρχείο Βενετίας) στη Νάξο.
Στήριξη και αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείων Νάξου. Στελέχωση με το προσωπικό του οργανογράμματος.
Συνεργασία το Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών και με κέντρα του εξωτερικού, όπως Βενετίας, Βατικανού, Κωνσταντινούπολης και καθηγητές, ερευνητές διεθνούς κύρους.
Στήριξη των συνέδριων «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων», «Ιατρικές μέρες» με εκδόσεις και συχνότερη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων. 
Συλλογή λαογραφικού υλικού, λαϊκών παραδόσεων, εθίμων, γλωσσικών ιδιωμάτων, λαϊκής ποίησης, μουσικής, χορού, αθλημάτων, παραμυθιών, παραδοσιακών ασχολιών, εργαλείων, υφαντικής, αγγειοπλαστικής, πανηγυριών και γιορτών.
Συνεργασία με πανεπιστήμια και καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν εκπονήσει μελέτες κοινωνικής ανθρωπολογίας στη Νάξο.
Τιμητικές εκδόσεις για το πνευματικό έργο Ναξίων επιστημόνων ή σημαντικών έργων που αναφέρονται στη Νάξο.
Δημιουργία εκπαιδευτικών πολιτιστικών δομών. Εκπαιδευτικά προγράμματα παιδιών, νέων, ξεναγών και εργαζομένων στο τουρισμό, στην ιστορία, στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Πολιτιστικά βιωματικά εργαστήρια. Θερινό σχολείο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Γλυνός - Υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε πάγιο αίτημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για πολλές δεκαετίες. Ο τρόπος όμως με τον οποίο υλοποιήθηκε απέχει πολύ από τις διακηρυκτικές θέσεις για ένα θεσμό ισχυρό, κυρίαρχο πολιτικά και ανεξάρτητο από το κεντρικό κράτος. Παράλληλα, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενδυναμώσει και στηρίξει τον θεσμό της Περιφέρειας,     η υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας στην συγκρότηση του κράτους αποτυπώνεται και στη σχέση αυτού με την περιφερειακή πολιτική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μετά από οκτώ χρόνια Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, το συμπέρασμα είναι ότι η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού παραμένει χωρίς ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση και, κυρίως, στην εφαρμογή πολιτικών για την ευημερία των πολιτών. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια   υποχρεώθηκε να διαχειρίζεται ένα μέρος της κρίσης και των περικοπών του μνημονίου με βάση τις κεντρικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τις κατε

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ   Μελέτη περίπτωσης: περιοχή του Δήμου Νάξου.   Μιχάλη Φραγκίσκου, Διδάκτορα Μηχανικού ΕΜΠ Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου Facebook . com / FragkiskosMichalis Η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας μας συνδέεται με την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι Περιφέρειες με τις διευρυμένες θεσμικές αρμοδιότητες, αποτελούν μοχλό αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής τους. Οι επερχόμενες εκλογές είναι σημαντικό διακύβευμα για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες σχεδιάζουν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και υλοποιούν μέρος των Τομεακών Προγραμμάτων (ΤΕΠ). Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι ένα επιπλέον σύνολο έργων χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), που ψηφίζεται και ανανεώνεται   κάθε χρόνο. Το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 με προϋπολογισμό 172,8 εκ. ευρώ, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις εθνικές